OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: 775 326 492 | prodej@pivonaklic.cz
0 Kč

PRO VAŠE DOMÁCÍ POCTIVÉ PIVO

Dodáme vám suroviny a vše potřebné, pro uvaření vaší první várky piva!

Často kladené otázky


Opravdu v nabízených sadách nic nechybí?


V čem vaříme

Předpokládáme, že již vlastníte patřičně velký hrnec na vaření. Stačí jednoduchý (smaltovaný nebo nerezový s poklicí), nejlépe s objemem 30 litrů. Popřípadě je dobré pořídit zavařovací hrnec. Valná většina těchto nabízených hrnců má ale objem pouze 27 litrů - raději se poohlédněte po hrnci s objemem 29 až 30 litrů. Hrnec by měl mít i výpustný ventil.

Upozornění: Pokud použijete obyčejný smaltovaný hrnec, nalejete do něj studenou vodu a dáte ho na malý vařič (běžný jednoplotýnkový), začne se s narůstající teplotou hrnec pravděpodobně na plotýnce kývat (vypoukne se dno). Je pak nezbytné hrnec přidržovat. 

Na čem vaříme

Vaříme buď na sporáku, nebo samostatném vařiči s dostatečným výkonem (např. 1200 - 1600W). Pokud máte vařič s menším výkonem (cca 600 - 800W), může se stát, že po dosažení určité teploty se teploměr zastaví a k bodu varu se nikdy nedostanete. Pokud máte hrnec zavařovací, tento problém samozřejmě neřešíte.

Kde vaříme

Pokud vás s velkým hrncem pustí na sporák do kuchyně, pamatujte, že se při varu odpaří několik litrů vody. Digestoř i samotná kuchyň tak dostane poněkud zabrat (vaříme několik hodin). Ideální je tedy vařit v nějaké technické místnosti - garáž, dílna, sklep. Po celou dobu bude ve vzduchu cítit intenzivní vůně vařeného sladu a vařeného chmele - připravte na to raději zbytek rodiny. 

Jak dlouho vaříme

Celková doba potřebná pro uvaření jedné dávky, je zhruba 10 hodin. Nedá se to ošidit. Ležáky mají časy delší, díky rmutování.

Jak chladíme

Zejména při vaření ležáků, se bez dostatečného chlazení neobejdete. Je nutností mít k dispozici dostatečně velkou lednici či vinotéku, kde se vejde nádoba s objemem 30 litrů a kde lze nastavit teplotu od 0°C.

Do čeho stáčíme

Jednoznačně doporučujeme do pivních lahví nebo do soudků. Internet je sice plný informací jak stáčet do PET lahví (je to samozřejmě možné), ale přece jen, vaříme skvělé domácí pivo, tak proč PET láhve. 
Je dobré si připravit zhruba 40-45 klasických půllitrových lahví (zátky a zátkovač dodáme již ve všech sadách). Popřípadě si připravte láhve s keramickým uzávěrem. Láhve je nutné vymýt, vydezinfikovat a nechat osušit. Při častějším vaření proto jistě oceníte Kompletní sadu PREMIUM, kde vymývač lahví a odkapávač na 50 lahví je již v ceně.

Jak měříme teplotu

Jednoduchý, klasický varný teploměr je samozřejmě součástí dodávky.