OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: 775 326 492 | prodej@pivonaklic.cz
0 Kč

PRO VAŠE DOMÁCÍ POCTIVÉ PIVO

Dodáme vám suroviny a vše potřebné, pro uvaření vaší první várky piva!

Jaká vaříme piva?

Svrchně kvašená piva

Svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.

Ale „Ejl” - jedná se o nejběžnější styl svrchně kvašený piv. Piva můžou mít rozličnou barvu i stupňovitost. „Ejly” se vyznačují širokou škálou chutí a vůní, často zanechávají po vypití tóny citrusů či rozličných koření. S označením Ale se lze setkat i v souvislosti s označením i celé skupiny svrchně kvašených piv.

Indian Pale Ale (světlý chmelený ejl) IPA - vychází k klasického Pale Ale, ale je více chmelené, čemuž odpovídá i jeho chuť, v amerických verzích má pak toto pivo mnohem vyšší obsah alkoholu.

Poprvé byl termín „India Pale Ale“ použit v roce 1829 v reklamě vydané v Sydney Gazette a New South Wales Advertiser. Toto pivo se dříve také nazývalo Pale Ale vařený do Indie, India Ale, pale India Ale nebo vývozní pale India ale.

Pale Ale (světlý ejl) - plné pivo se zlatou až tmavě měděnou barvou a s plnou chutí s ovocnými tóny.

Pale Ale je označení značně různorodé skupiny typů svrchně kvašeného piva. Dnes označuje v užším slova smyslu skupinu tradičních anglických, amerických a belgických piv, v širším smyslu se pak někdy používá pro označení všech svrchně kvašených piv (v protikladu k termínu ležák označujícímu piva kvašená spodně). 

Některá piva typu ale (zejména americká a část anglických) jsou velmi silně chmelená, a to často s důrazem nejen na hořkost, ale i na výrazné aroma některých odrůd chmele (především původem z USA, Anglie, Austrálie a Nového Zélandu). 

Spodně kvašená piva

Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C.

Ležák je druh piva, který je spodně kvašen a stabilizován při nízkých teplotách. Po procesu kvašení měsíc a déle leží, od toho označení ležák. Stupňovitost má typicky od 8° až 17° (vyšší stupňovitost mají bocky). Světlý ležák je nejvíce konzumovaný a komerčně dostupný styl piva ve světě.

My vaříme klasický Český plzeňský typ. 

Podle českých předpisů, se pivem rozumí: pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethanolu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu.

Některé texty, obrázky a definice pojmů, byly převzaty z Wikipedie.